Και βέβαια κρυώνουν τα σκυλιά. Σε αντίθεση με την αντίληψη πολλών πως τα σκυλιά δεν έχουν πόρους στο δέρμα γι’ αυτό και δεν κρυώνουν. Αυτό είναι ένας μύθος. Τα σκυλιά φυσικά και έχουν πόρους στο δέρμα. Για την ακρίβεια, συχνά οι πόροι εκβάλλουν μέσω της χοάνης (του ανώτερου τμήματος) του θυλάκου της τρίχας. Φανταστείτε λοιπόν τις ράτσες που δεν έχουν τρίχωμα ή όσα σκυλιά είναι κοντότριχα… νιώθουν το κρύο. Απλά, ίσως αυτή η αντίληψη να προέρχεται από το γεγονός πως τα σκυλιά όταν ζεσταθούν δεν ιδρώνουν στο κορμί όπως ο άνθρωπος. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η αλήθεια είναι πως δεν ιδρώνουν στο κορμί τα σκυλιά όχι γιατί δεν έχουν πόρους στο δέρμα αλλά επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι ελάχιστοι (σε αντίθεση με τον άνθρωπο που βρίσκονται σ’ ολόκληρο το κορμί) και βρίσκονται στις πατούσες. Γι’ αυτό και π.χ όταν έχει καύσωνα, θα παρατηρήσετε τα χνάρια του σκύλου σας στο πάτωμα να είναι υγρά.
Εν κατακλείδι, ναι τα σκυλιά κρυώνουν. Αλλά όχι όλα.
Πρώτος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ράτσα και το τρίχωμά της. Υπάρχουν ράτσες που προσαρμόζονται στις πολύ κρύες θερμοκρασίες όπως ο Γερμανικός ποιμενικός, τα Χάσκυ, τα Αλάσκας μαλαμούτ, τα Ακίτα κ.α. γιατί έχουν το κατάλληλο “μονωτικό υλικό” δηλαδή το πυκνό τρίχωμά τους.
Και υπάρχουν βέβαια και τα κοντότριχα ή άτριχα σκυλιά τα οποία μειονεκτούν στο θέμα της “μόνωσης” και γι’ αυτό είναι πιο επιρρεπή στο κρύο απ’ ότι άλλα σκυλιά. Ορισμένες ράτσες αυτής της κατηγορίας είναι τα Ντόπερμαν, τα Μπόξερ, τα Γκρέιχάουντς, Γουίπετς, τα toy dogs τύπου Τιουάουα κ.α. Όσον αφορά τα μικρόσωμα σκυλιά που έχουν τρίχωμα όπως τα Καννίς, τα Γκριφόν, καλό είναι να αποφεύγετε το κούρεμά τους τον χειμώνα για τον προφανές λόγο.
Δείτε εδώ όμορφα ρουχαλάκια. Πάρτε ιδέες για ζεστά κι αδιάβροχα μπουφανάκια όπως και μάλλινα πουλοβεράκια!
Άλλος παράγοντας που επιβάλλεται να ληφθεί υπόψη είναι η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του σκύλου. Εννοείται, πως ένας ηλικιωμένος σκύλος θα κρυώνει περισσότερο όπως και στην περίπτωση σκύλου που πάσχει από αρθριτικά ή γενικά είναι άρρωστος.
Και τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις συνθήκες διαβίωσης του σκύλου. Όταν ένας σκύλος ζει μέσα στο σπίτι κι είναι μαθημένος να ζει με κουβέρτες και γενικά μέσα σε ζεστό κλίμα, κοντά σε καλοριφέρ ή σόμπες, τότε είναι φυσικό κι ακόλουθο όταν βγει έξω από το σπίτι και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές να νιώσει το κρύο (πάντα μιλάμε για τους κοντότριχους σκύλους). Γι’ αυτό και αν τον παρατηρήσετε, θα δείτε πολλές φορές πως από την στιγμή που βγαίνει έξω από το σπίτι, ανατριχιάζει, σηκώνεται η τρίχα του και τρέμει.
Δείτε εδώ μια έξυπνη κουβέρτα που είναι και παιχνίδι μαζί!
Κι αν δεν κοιμάται μαζί σας στο κρεβάτι, δείτε αυτό το όμορφο σπιτάκι με βεράντα και υπόστεγο που θα τον κρατάει ζεστό όλες τις κρύες νύχτες του χειμώνα!
Πώς θα καταλάβετε αν κρυώνει ο σκύλος σας; Αν τρέμει κι αν έχει ανατριχιάσει.
Πώς θα τον προστατέψετε; Φορώντας του κάποιο ρούχο (μάλλινο ή σε στυλ τζάκετ, να είναι κι αδιάβροχο κι όχι απλά μπλουζάκια γιατί αυτά δεν καλύπτουν) όταν βγαίνει έξω για την βόλτα του. Επίσης, δεν κουρεύουμε τα μαλλιαρά σκυλιά τους χειμωνιάτικους μήνες. Και τέλος, στο γυρισμό μετά την βόλτα καλό σκούπισμα/στέγνωμα ή αν είναι μαλλιαρός ο σκύλος κούρεμα των περιττών τριχών των πατουσών του ιδιαίτερα αν έχει πατήσει σε κρύα νερά ή χιόνι. Δεν τον αφήνετε εκτεθειμένο στην υγρασία ή στο κρύο γενικά γιατί μπορεί να κολλήσει κάποια ίωση. Όσον αφορά τις βόλτες καλό είναι να είναι μικρές σε διάρκεια για να μην είναι εκτεθειμένος για πολύ ώρα στο κρύο και για να αναπληρώσετε την άσκησή του μπορείτε να παίξετε μαζί του μέσα στο σπίτι κι ακόμα καλύτερα αν υπάρχουν σκάλες μέσα στο σπίτι ή μεγάλος χώρος να τον αφήσετε να τρέξει ως agility practice.
Προσοχή! Όπως και στους καλοκαιρινούς μήνες που απαγορεύεται να αφήνετε τον σκύλο σας μέσα στο αμάξι, το ίδιο ισχύει και για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Όταν είναι μέσα στο αυτοκίνητο με κλειστό το καλοριφέρ, είναι τόσο κρύα η ατμόσφαιρα σα να το έχετε αφήσει μέσα στο ψυγείο! Και τέλος, προσέξτε γιατί τα σκυλιά είναι επιρρεπή στα κρυοπαγήματα στα αυτιά, στην ουρά και στις πατούσες. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε πως είναι πολύ κρύα, σκληρά, ή έχουν λευκό ή γκρι ή κόκκινο χρώμα, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχουν κρυοπαγήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, τυλίξτε τα σημεία αυτά με ζεστές κουβέρτες και επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο.
Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος ρούχου για τον σκύλο σας; Το καλύτερο είναι να πάτε μαζί με τον σκύλο σας στο κατάστημα για να δοκιμάσει τα ρούχα. Αν δεν μπορείτε να τον πάρετε μαζί σας, τότε μετρήστε με μία μεζούρα α)τον λαιμό, β)το στήθος (στο φαρδύτερό του σημείο) και γ) και σημαντικότερο την απόσταση από τον λαιμό του στο σημείο που μπαίνει το περιλαίμιο έως την βάση της ουράς.
Δείτε εδώ όμορφα ρουχαλάκια.